pondělí 20. dubna 2009

Obecné zásady kojení

Kojení by mělo vždy probíhat v klidném prostředí a beze spěchu. Je velmi důležité, aby se maminka usadila (položila) do takové polohy, ve které se bude cítit pohodlně po delší čas. Některé děti potřebují ke kojení zpočátku, než se naučí správně přisát a než získají dostatečnou sílu mléko z prsu efektivně získat, třeba i 40 minut. Pokud je poloha pro maminku nepohodlná, může dojít ke svalovému napětí, které může mít dokonce vliv na zastavení či snížení aktuální tvorby mléka a miminko se tak nemůže dostatečně napít.

Máte-li doma již starší dítě, naučte ho po dobu kojení setrvávat v klidu. Pokuste se zabavit ho např. nějakou hračkou, pusťte mu jeho oblíbenou pohádku, případně mu ji můžete během kojení sama přečíst. Některé maminky naučily své starší dítě sedět v jejich blízkosti a zpívat tichým hlasem nějakou klidnou písničku. Fantazii se meze nekladou a jen Vy sama víte, co na toho Vašeho malého uličníka nejlépe zabere.

Před kojením samotným si vždy umyjte ruce a připravte k ruce vše potřebné, abyste kojení nemusela přerušovat. Zpočátku půjde především o plenku, kterou si po kojení dáte přes rameno předtím, než dáte miminko odříhnout. Jakmile v kojení získáte trošku cviku, určitě přijdete na to, že je to úžasný čas k tomu, abyste si přečetla nějaký článek v časopise či pár stránek z Vaší oblíbené knihy. Některé maminky si během kojení pustí třeba i nějaký film (samozřejmě s tlumeným zvukem).

Pokud kojení přeci jen z nějakého důvodu musíte přerušit, nesnažte se přisáté dítě od prsu odtrhnout - je to značně bolestivé a bradavky máte jen jedny. V zásadě jsou doporučovány dvě metody. Buďto opatrně strčte malíček do koutku úst děťátka (tím ho malinko ošidíte) a bradavku pomalu vytáhněte. Ovšem tato metoda není nejvhodnější s ohledem na možné poranění úst dítěte např. ostrým nehtem či s ohledem na možné zavlečení infekce do úst děťátka. Druhou, vhodnější - bezpečnější a hygieničtější, metodou je jemné stisknutí nosánku dítěte, které je tak nuceno pro nadechnutí otevřít ústa a bradavku tedy pustit.

Střídejte prsy. Pokud jste při předchozím kojení kojila z pravého prsu, při následujícím kojte z levého. Tvorba mléka je v obou ňadrech do jisté míry vzájemně nezávislá (některé maminky dvojčat potvrdí, že každé z miminek si žádá "své" prso, které se vlastně přizpůsobí jeho individuálním potřebám), takže zajistíte rovnoměrnou tvorbu mléka v obou ňadrech.
O svá prsa úzkostlivě pečujte. Používejte kvalitní vložky do podprsenky a často je vyměňujte, aby bradavky byly neustále v suchu. Pro utírání prsou po koupání používejte jiný ručník než pro zbytek těla. Po kojení je vhodné nechat bradavku chvíli oschnout, teprve pak se obléci. Někdy bývá doporučováno nechat na bradavce zaschnout pár kapiček mateřského mléka - působí antisepticky. Pokud se na bradavkách vytvoří drobné prasklinky, použijte tenoučkou vrstvu krému pro ošetření bradavek - viz. rubrika zdravotní obtíže. Pokud Vás bradavky "pouze" bolí, pokuste se co nejčastěji nechávat prsa volně "na vzduchu", aby bradavky mohly volně dýchat, nebyly žádným způsobem stlačovány atp. Jednoduše řečeno, aby mohly odpočívat.

neděle 19. dubna 2009

Technika kojení

Technika kojení je velmi hezky a názorně popsána a vyobrazena na webových stránkách Laktační ligy. Nezdá se tedy být smysluplné ji zde nějak rozepisovat. Nejlepší bude, mrknete-li přímo na následující odkazy:

- držení prsu,
- polohy,
- správné přisátí,
- správné sání.

V podstatě to samé, ovšem trošku "lidštěji" popsáno a ještě názorněji vyobrazeno včetně praktických rad najdete na následujících úžasných webových stránkách paní Mrázkové, laktační poradkyně:

- technika kojení od paní Mrázkové.

sobota 18. dubna 2009

Jak často kojit

Dnešním trendem je kojit tak často a tak dlouho, jak si dítě řekne. Kámen úrazu je ovšem v tom, že zpočátku maminky často nerozeznají, proč jejich děťátko pláče a přikládají k prsu "pro jistotu" při každém zakňourání, což není vhodné. Obecně platí, že by od začátku jednoho kojení do začátku druhého kojení měl být dodržen interval cca 2,5 - 3,5 hodiny, což je doba, během které dojde k vyprázdnění žaludku a bříško je tak připraveno na novou dávku potravy. Kratší intervaly mohou některým dětem způsobovat obtíže (např. u dětí trpících na koliky je velmi důležité dodržovat pravidelné a dostatečně dlouhé intervaly mezi jednotlivými kojeními). Každopádně můžete očekávat, že v prvních dnech bude kojení nepravidelné, spíše častější, postupem času (během 4 - 6 týdnů) se obvykle vytvoří určitá pravidelnost.

Je třeba zdůraznit, že množství vypitého mléka se v průběhu dne liší, podobně jako je tomu u nás dospělých - snídaně, svačiny, oběd i večeře představují různá množství potravy. Je tedy pochopitelné, že jednou se miminko bude o jídlo hlásit dříve, jindy později, v závislosti na tom, jak vydatně se nabaštilo při předchozím kojení.

V každém případě by doba mezi počátky jednoho a druhého kojení během dne neměla přesahovat 4 hodiny.

Co se týče délky kojení, uvádí se, že by délka jednoho kojení neměla přesahovat 45 minut. Pokud miminko saje déle, je vhodné poradit se s odborníkem (např. kontaktovat laktační poradkyni či pediatra), aby zkontroloval techniku kojení. Je totiž dost pravděpodobné, že miminko neumí správně sát. Druhou variantou je samozřejmě možný nedostatek mléka (miminko saje o to déle, čím méně mu mlíčko z prsu teče), ale v žádném případě nepodléhejte panice a nesahejte po "umělém" mléku bez předchozí konzultace s odborníkem (pokud nezabere změna techniky kojení, je možno dítě nějaký čas vždy před a po kojení vážit a zjistit tak skutečné množství vypitého mléka. "Zbytečné" dokrmování umělým mlékem může mít za následek snížení tvorby mateřského mléka, čím si zbytečně "zkomplikujete život"). A v případě, že se přeci jen ukáže, že je mateřského mléka málo, nevěště hlavu a nepropadejte zoufalství, je možno pokusit se o zvýšení jeho tvorby - viz. rubrika nedostatek mléka.

pátek 17. dubna 2009

Výživa kojící matky

Kojící maminka nemusí dodržovat žádnou zvláštní dietu. Měla by však dbát na to, aby jedla stravu pestrou a vyváženou. Její miminko totiž bude růst z toho, co ona sní. Stran tekutin - kojící matka nesmí trpět žízní. Měla by dodržovat pravidelný pitný režim. Vhodné je občas popíjet čaj určený kojícím matkám (obsahuje bylinky podporující kojení a bylinky působící proti nadýmání).

Na trhu jsou k dostání speciální nápoje pro kojící maminky i multivitaminy určené kojícím matkám. Jejich užívání není nutností, ale samozřejmě jde o vhodný doplněk stravy. Základem by ale i tak měla zůstat především vyvážená strava.

Většina maminek během těhotenství přibere nějaké to kilo a ráda by se ho co nejdříve zbavila. Pokud kojíte, nespěchejte. Kojení samo o sobě napomáhá hubnutí. Nesnažte se hubnout příliš rychle. Myslete na to, že při hubnutí se do těla uvolňují i škodlivé látky, které se společně s tukem uložily. A vše, co "jí" Vaše tělo, jí i Vaše miminko. Příliš rychlé hubnutí proto není pro miminko dobré. Chcete-li zhubnout, dodržujte běžně uznávaná pravidla pro zdravou stravu, snažte se jíst pravidelně (často a v menších dávkách), občas opatrně cvičte, ale nepřehánějte to. Při tělesné námaze se do těla uvolňuje kyselina mléčná, která mění chuť mateřského mléka a miminko by jej mohlo odmítat. Proto cvičte pouze zlehka, nejlépe v době po kojení (což má výhodu nejen v tom, že hladina kyseliny mléčné ve vašem těle bude mít dost času do dalšího kojení klesnout, ale i v tom, že v tuto dobu jsou prsa o něco lehčí, což je při cvičení bezesporu příjemné).

čtvrtek 16. dubna 2009

Zdravotní obtíže spojené s kojením

Během kojení se maminky mohou setkat s různými zdravotními obtížemi. Zde se dočtete o nejčastějších z nich:
1. Bolavé a popraskané bradavky
Bývají následkem nesprávné techniky kojení. Je tedy vhodné opravit techniku kojení (tady umí pomoci laktační poradkyně, případně mrkněte do sekce technika kojení). Pro zhojení prasklinky (ragády) na bradavce je vhodné najít takovou polohu pro kojení, aby ragáda byla v koutku úst děťátka (je tak méně namáhána a dojde k rychlejšímu zhojení). Dále je vhodné nabídnout děťátku jako první méně bolestivý prs (miminko zpočátku saje silněji, což méně bolestivý prs snese lépe). Na bradavce zkuste nechat po kojení zaschnout pár kapiček mléka (působí antisepticky). Po každém kojení aplikujte v tenoučké vrstvě hojivou mast Bepanthen - lze volně zakoupit v lékárně (má tu výhodu, že je pro mimino neškodný, nemusíte tedy prsa před dalším kojením umývat; krom toho jej můžete použít i na zadeček miminka proti opruzeninám - rychle je léčí). Bradavky ponechte co nejčastěji volně na vzduchu (mohou tak lépe "dýchat", odpočinout si a hojit se).

2. Ucpaný mlékovod (retence - zadržování mléka)
Projevuje se jako bolestivé místo v prsu, nejčastěji na jeho vnější straně, někdy může vypadat i jako malá modřinka. Maminka může mít i teplotu, což může vést k záměně za zánět prsní žlázy. Je nutno mlékovod uvolnit - pomohou teplé vlhké obklady na postižené místo před kojením a úprava polohy kojení tak, aby brada miminka směřovala k postiženému místu.

3. Zánět prsní žlázy (mastitida)
Způsobují ji bakterie, které se nacházejí v ústech miminka nebo na bradavce. V okamžiku, kdy na bradavce vznikne trhlinka, dostanou se do prsu a mohou tam způsobit zánět. Ten se projevuje vysokými teplotami, celkovou schváceností (podobně jako např. při chřipce). Prs je bolestivý, zarudlý. Velmi důležité je kojit nadále i z postiženého prsu (vhodná je kombinace kojení zdravý prs, nemocný a znovu zdravý). Při velké bolesti je možno vzít si Paralen. Je nutné, aby maminka navštívila lékaře, který ji předepíše vhodná antibiotika.

4. Plísňové infekce
Projevují se pálením či svěděním dvorce nebo bradavky. Kůže je červená a olupuje se. Je nutné navštívit lékaře, aby předepsal vhodnou protiplísňovou mast. Nezbytné je pečlivé mytí rukou, ponechávání bradavek volně na vzduchu (tj. ne ve vlhku), používání velmi kvalitních vložek do podprsenek a jejich častá výměna.

středa 15. dubna 2009

Související odkazy...

stránky Laktační ligy:

- fyziologie laktace
- dítě bojkotující kojení
- spavé dítě
- slabé a líně pijící dítě
- banky mateřského mléka

úžasné stránky nejen o kojení paní Mrázkové, laktační poradkyně

stránky VZP o kojení (takový souhrn všech souvisejících informací)
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.