neděle 10. května 2009

Koupání

Novorozence postačí koupat obden, případně každý den, přičemž jeden den ho vykoupeme v čisté vodě bez použití mýdla, druhý den s mýdlem. Tato cesta je vhodná, pokud se již od prvních dnů dáte na cestu tzv. rituálů (dětem většinou prospívají, nacházejí v nich svou jistotu, vědí přesně, co kdy přijde, což je činí spokojenější).

Ke koupání miminka je vhodné používat k tomu určenou vaničku nebo dnes moderní koupací kyblík. Samozřejmě je možno použít i umyvadlo či běžnou vanu. V takovém případě je však nutno před každým koupáním děťátka vše řádně dezinfikovat – organismus novorozence není odolný vůči „běžným“ domácím bakteriím. Imunitu vůči nim si teprve časem vytvoří. Výhodou dětské vaničky či kyblíku je také snazší regulace teploty vody a možnost koupání mimo koupelnu, což je vhodné především tehdy, pokud nemáte možnost vyhřát koupelnu na dostatečnou teplotu. Navíc běžná vana je pro novorozence zvyklého na těsné maminčino bříško příliš veliká a obvykle se v ní necítí dobře. Koupeme-li ve vaničce, pak je vhodné alespoň pro první dny (než získáme jistotu při manipulaci s miminkem) používat do vaničky lehátko.

Teplota místnosti, ve které koupeme, by měla být okolo 24 stupňů, teplota vody okolo 37 stupňů - ponoříte-li do vody svůj loket, měla byste cítit příjemnou teplotu – nemělo by Vás to studit ani pálit (než si to se svým loktem nacvičíte, pro jistotu ještě přeměřujte teplotu vody teploměrem). Není však výjimkou, když některá miminka vyžadují ke své spokojenosti teplotu místnosti i vody vyšší (např. místnost 28, voda 39).

Průběh koupání – krok po kroku:

Nachystejte si vše potřebné (vaničku s teplou vodou, příp. s lehátkem – je vhodné jej umístit do vaničky těsně předtím, než tam položíte miminko, protože část, která nasaje vodu, ale zůstane nad hladinou, dokáže velice rychle prochladnout a miminku to pochopitelně není příjemné, studí ho to a reaguje pláčem; mýdlo, žínku, ručník, tělové mléko, krém na zadeček, čistou plenku, čisté oblečení atp.) tak, abyste od miminka nemusela odcházet (a nikdy neodcházejte! Miminko je schopno utopit se tzv. lžičkou vody, ve vodě nesmí za žádných okolností zůstat o samotě.)

Miminko svlečte, sundejte mu plínku. Očistěte mu zadeček (nejlépe omýt žínkou či přímo pod teplou tekoucí vodou v umyvadle), abyste do čisté vody ve vaničce zbytečně nezanášela bakterie, které po kakání na zadečku mohly ulpět.

Pak miminko uchopte tak, aby se cítilo zcela bezpečně, a pomaličku jej položte do vody, resp. na lehátko. Nejdříve zadeček, nožičky, nakonec hrudníček. V průběhu koupání na něj mluvte klidným hlasem, popisujte mu klidně krok po kroku, co zrovna děláte (Tááák, teď tě vezmu a položím do vaničky, tááák, to je příjemná vodička, že? A teď ti namydlím ručičky… atp.).
Vezměte si mýdlo a namydlete miminku ručičky, opláchněte je (to proto, aby si miminko namydlené ručičky nestrkalo do pusinky). Pokračujte krčkem a hrudníčkem, zádíčky, nožičkami, genitáliemi a nakonec zadečkem. Dejte si záležet, abyste pečlivě omyla všechny záhyby na kůži. Vlásky stačí obvykle umývat jednou týdně, a to buďto jenom vodou nebo stejným mýdlem, které používáte na tělíčko. Samozřejmě můžete použít i dětský šampon, ale není to nezbytné.

Pobyt ve vodě by neměl trvat déle než cca 10 minut.

Poté miminko bezpečně vytáhněte z vody a položte na předem připravený ručník a osušte. Miminko nikdy nesušte třením, ale pouze jakýmsi jemným „poklepáváním“ ručníkem po celém jeho tělíčku.

Vezměte si mokrou žínku (nikdy ne tutéž, kterou jste omývala zadeček!) a omyjte miminku obličej a ouška (pokud jste to neučinila již při koupání ve vaničce). Použijte tyčinku namočenou v lihu a očistěte pupíček tak, jak Vám předvedli v porodnici. Po koupání je také vhodné vyčistit ouška, a to pro případ, že by se do nich dostala voda. Jak na to se dozvíte v rubrice "čištění oušek".

Následně můžete použít tělové mléko či olejíček a miminko jím namazat. Namažte zadeček tak, jak jste zvyklá při přebalování. Nasaďte plínku a oblečte miminko do čistého oblečení. Budete-li přecházet do místnosti s nižší teplotou, je vhodné miminku dát i tenkou čepičku, aby neprochladlo.

Pokud máte obavy miminko koupat kvůli nezhojenému pupíčku, několik tipů, jak na to, najdete v rubrice "péče o pupíček".
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.