čtvrtek 16. dubna 2009

Zdravotní obtíže spojené s kojením

Během kojení se maminky mohou setkat s různými zdravotními obtížemi. Zde se dočtete o nejčastějších z nich:
1. Bolavé a popraskané bradavky
Bývají následkem nesprávné techniky kojení. Je tedy vhodné opravit techniku kojení (tady umí pomoci laktační poradkyně, případně mrkněte do sekce technika kojení). Pro zhojení prasklinky (ragády) na bradavce je vhodné najít takovou polohu pro kojení, aby ragáda byla v koutku úst děťátka (je tak méně namáhána a dojde k rychlejšímu zhojení). Dále je vhodné nabídnout děťátku jako první méně bolestivý prs (miminko zpočátku saje silněji, což méně bolestivý prs snese lépe). Na bradavce zkuste nechat po kojení zaschnout pár kapiček mléka (působí antisepticky). Po každém kojení aplikujte v tenoučké vrstvě hojivou mast Bepanthen - lze volně zakoupit v lékárně (má tu výhodu, že je pro mimino neškodný, nemusíte tedy prsa před dalším kojením umývat; krom toho jej můžete použít i na zadeček miminka proti opruzeninám - rychle je léčí). Bradavky ponechte co nejčastěji volně na vzduchu (mohou tak lépe "dýchat", odpočinout si a hojit se).

2. Ucpaný mlékovod (retence - zadržování mléka)
Projevuje se jako bolestivé místo v prsu, nejčastěji na jeho vnější straně, někdy může vypadat i jako malá modřinka. Maminka může mít i teplotu, což může vést k záměně za zánět prsní žlázy. Je nutno mlékovod uvolnit - pomohou teplé vlhké obklady na postižené místo před kojením a úprava polohy kojení tak, aby brada miminka směřovala k postiženému místu.

3. Zánět prsní žlázy (mastitida)
Způsobují ji bakterie, které se nacházejí v ústech miminka nebo na bradavce. V okamžiku, kdy na bradavce vznikne trhlinka, dostanou se do prsu a mohou tam způsobit zánět. Ten se projevuje vysokými teplotami, celkovou schváceností (podobně jako např. při chřipce). Prs je bolestivý, zarudlý. Velmi důležité je kojit nadále i z postiženého prsu (vhodná je kombinace kojení zdravý prs, nemocný a znovu zdravý). Při velké bolesti je možno vzít si Paralen. Je nutné, aby maminka navštívila lékaře, který ji předepíše vhodná antibiotika.

4. Plísňové infekce
Projevují se pálením či svěděním dvorce nebo bradavky. Kůže je červená a olupuje se. Je nutné navštívit lékaře, aby předepsal vhodnou protiplísňovou mast. Nezbytné je pečlivé mytí rukou, ponechávání bradavek volně na vzduchu (tj. ne ve vlhku), používání velmi kvalitních vložek do podprsenek a jejich častá výměna.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.