úterý 5. května 2009

První vycházka s miminkem

Každá maminka se na první procházku s miminkem velice těší. Je hrdá na své miminko a chce ho ukázat světu. A zcela jistě se těší i na to, že se alespoň trošku sama „provětrá“ a přijde tzv. na jiné myšlenky.

Kam vyrazit?
Ne nadarmo je šestinedělí považována za období, kdy je maminka i s miminkem „hájena“. Rozhodně se nedoporučuje vyrazit s miminkem hned mezi spousty lidí, jako např. do nákupního centra, na návštěvu do zaměstnání atp. Vhodná je procházka v parku, v přírodě, případně spánek na klidné terase, balkoně či v zahradě.

Kdy je vhodná denní doba?
Je-li léto, pak dopoledne cca do 10 hodin a odpoledne cca od 15 hodiny, tj. v době, kdy přejdou největší horka. Samozřejmě i v těchto doporučovaných hodinách dbejte na to, aby děťátko bylo vždy chráněno před sluníčkem, a to nejen stínem v kočárku, ale především stínem např. stromů (boudička kočárku se pod slunečními paprsky umí velmi rozpálit a děťátko v kočárku by se tak mohlo velmi snadno přehřát).

Pokud je zimní období, pak právě naopak – tj. cca od 11 hodin do 15 hodin, kdy bývá venku „nejtepleji“.

Kdy vyrazit poprvé?
Pokud je léto
(resp. teplé počasí), je možno s miminkem na krátkou procházku vyrazit prakticky hned po návratu z porodnice, střízlivější maminky vyrážejí cca ve 14 dnech věku děťátka. V zimě je to o malinko „složitější“. Je vhodné děťátko pomalu na chladný vzduch zvykat. Miminko teple oblečte, uložte jej do postýlky nebo do kočárku (pokud jej "parkujete" v bytě) a otevřete na 5 minut okno. Další den třeba na 10 minut atp. V žádném případě ale neponechávejte miminko v průvanu či přímém proudu chladného vzduchu od okna. Přibližně po 5 dnech zkuste krátkou procházku venku, kterou následně můžete začít prodlužovat.

Vždy berte v úvahu aktuální počasí. V sychravém počasí není pobyt venku s novorozencem doporučován vůbec. Stejně tak při teplotách nižších než -5 stupňů Celsia. To platí především pro miminka do 3 měsíců věku. Dále platí také "obecná pravda", že prudký vítr je horší než chladno samo o sobě. Za silného větru tedy s miminkem nechoďte ven. Nejde-li to jinak, pak pobyt omezte pouze na nezbytně nutnou dobu a snažte se miminko před větrem chránit (otočte kočárek tak, aby do něj nefoukalo atp.).

Péče o pokožku
V létě nezapomeňte pokožku dítěte chránit před slunečními paprsky krémem s vysokým ochranným faktorem (i přesto, že miminko sluníčku vystavovat nebudete) . Ale i za mrazivého počasí je třeba na ochranu pokožky myslet a odhalená místa (především tedy obličej) chránit proti mrazu vhodným krémem.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.