středa 6. května 2009

Odsávání nosu

Odsávání nosních hlenů patří k činnostem, které nejsou populární ani u miminek, ani u rodičů. Nezbytné je v případě, že má miminko rýmu. Z osobních zkušeností ale doporučuji provádět odsávání pravidelně jedenkrát za den i u zdravého miminka (třeba každé ráno). Je to logické, i my dospělí přeci smrkáme každý den. Předejdete tak nežádoucímu zahlenění miminka, které může vytvořit živnou půdu pro různé bakterie způsobující např. záněty středouší.

Základním pravidlem usnadňující život oběma zúčastněným stranám je, aby celá akce proběhla co nejrychleji. Na trhu najdete množství odsávaček pracujících na různých principech (a v různých cenových kategoriích). V praxi se snad nejlépe osvědčuje odsávačka "na vysavač". Bývá doporučována lékaři z ORL, protože je dostatečně silná, aby odsála i tzv. "zadní hleny". Máte-li obavy z jejího použití (buďme upřímní, snad každého rodiče vyděsí představa, že tomu maličkému stvoření napojí na nos vysavač...), pak nemějte. Odsávačka má cosi jako "přepustný ventil", který zaručuje, že nosánek bude odsáván jen pod určitým (pro miminko zcela bezpečným) tlakem.

Ať už se rozhodnete pro užití jakékoliv odsávačky, vždy respektujte následující pravidla:
  • chvíli před odsáváním prostříkněte miminku nosánek vhodnou tekutinou (např. Vincentka, případně přípravky z mořské vody určené pro nejmenší děti), aby se hleny rozpustily a uvolnily,
  • odsávejte krátce (každé odsávání dráždí nosní sliznici), nepodaří-li se dostat hlen ven
    napoprvé, nosánek znovu prostříkněte a za chvíli odsátí zopakujte,
  • po dokončení odsávání ještě jednou nosánek krátce prostříkněte - pro zvlhčení a zklidnění nosní sliznice.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.