pátek 10. července 2009

Výbavička - kdy začít chystat

Výbavičku (i věci do porodnice) byste měla mít připravenou nejlépe koncem 7. měsíce těhotenství. Ušetříte si tak starosti v případě předčasného porodu. Některé maminky s pořízením všeho potřebného vyčkávají co nejdéle z přirozené opatrnosti spojené s různými pověrami, jiné si užívají nakupování těch malinkatých věciček hned od prvního dne, kdy jim lékař potvrdil těhotenství. Každá maminka tak činí to, co je blízké jejímu srdci, a tak je tomu jistě dobře.

Velmi praktické určitě je začít s chystáním výbavičky (nakupování, praní, žehlení, skládání do úhledných komínků...) někdy koncem 5. měsíce těhotenství, což je období, kdy již máte "nejrizikovější" část těhotenství za sebou a většina maminek se cítí docela dobře - těhotenské nevolnosti již přešly a bříško je ještě dost malé na to, aby Vám činilo nějaké větší potíže. Běhání po obchodech a žehlení prádélka v 9. měsíci těhotenství, kdy se cítíte jako vorvaň vyvržený na pobřeží, lapáte po dechu, nohy máte jako konve a záda Vás bolí k nevydržení, to není žádná slast.

Existují i maminky, které si dopředu připraví jen to nejnutnější (např. několik oblečků, plenky a nejnutnější kosmetiku) a zbytek pořizují až po porodu. I toto je jistě možné, je však třeba zvážit, zda to pro Vás nebude příliš náročné s ohledem na zotavování po porodu a péči o miminko. Nicméně díky dnešní možnosti vybrat a nakoupit prakticky vše potřebné prostřednictvím internetových obchodů a zásilkového prodeje je i tato možnost reálná i v případě, že se např. s ohledem na Vás zdravotní stav nebudete moci hned tak vydat po nákupech.

čtvrtek 9. července 2009

Výbavička - oblečení

Ať už budete mít většinu oblečení "z druhé ruky" (od kamarádek, od svých maminek) nebo chcete koupit vše nové, vždy myslete především na praktičnost a na to, jak byste se v daném kousku oblečení cítila Vy, a tedy i na to, jak se v tom bude cítit Vaše miminko. Pamatujte také na to, že miminka nemají ráda přetahování oblečení přes hlavu - život Vám usnadní oblečení, které je možno po celé délce rozepnout (nejlépe na předním dílu - miminko budete často převlékat vleže na zádech). Bodýčka je možno sehnat také rozepínací, ale to je spíše výjimkou. Tady se osvědčují "lodičkové" výstřihy, které jdou hezky roztáhnout a snadno přetáhnout přes hlavičku, aniž byste se dotýkala obličeje miminka. Bodýčka se zapínáním na ramínku jsou o trošku méně šikovná, ale svoji práci bezesporu odvedou. Úžasným vynálezem je rozepínání na vnitřní straně nohaviček. Když chcete miminko rychle přebalit, nemusíte jej celé svléknout, postačí rozepnout nohavičky, vyhrnout k pasu, přebalit, zase shrnout, zapnout a je hotovo. Oceníte především mimo domov.


Pro malá miminka je vhodné pořizovat oblečení výhradně ze 100 % bavlny. Pokud na základě vyjádření lékaře neočekáváte "extréně" malé či velké děťátko, pak je vhodné pořizovat první oblečky převážně ve velikosti 62 - 68, v případě "číslování" podle věku dítěte pak 0-3 měsíce (velikost "newborn" bývá pro "běžná" miminka obvykle malá, hodí se spíše pro předčasně narozené děti). I když se podaří, že bude miminku oblečení po příchodu z porodnice trošku větší, všechno jde obvykle nějak ohrnout. A věřte, že během prvních cca 3 měsíců Vám děťátko přímo poroste před očima a nejmenší velikosti by prakticky "nevynosilo".


Zároveň myslete na to, že je dost dobře možné, že Vám při odchodu z porodnice ortoped doporučí tzv. široké balení, které se většinou řeší pomocí tří látkových plen a miminko tak značně nabude na objemu. Pro tyto případy je vhodné mít doma v zásobě předem přichystáno i nějaké oblečení ve větších velikostech. To platí samozřejmě i v případě, pokud se rozhodnete používat místo dnes moderních jednorázových ("papírových") plínek klasické "látkovky".


Otázka množství je diskutabilní. Každé miminko je jiné, každá maminka je jiná. Záleží na tom, jak často chcete prát, rozhodující je samozřejmě i roční období, ve kterém se Vám má miminko narodit. V zásadě byste měla mít nachystáno alespoň:

  • 8 bodýček,
  • 5 dupaček (a stejný počet košilek nebo kabátků k dupačkám) nebo tzv. overal (bavlněných
    s dlouhými rukávy a "ťapičkami" na chodidlech),
  • 2 teplé ponožky nebo hadrové botičky pro miminka,
  • 1 tenké rukavičky (hodí se pro chladnější počasí, některé maminky je miminkům dávají i doma, aby si nehtíky ve spánku nepoškrábala obličej - miminka si ve spánku rády a často sahají na tvář),
  • 2 tenké čepičky (nejlépe takové, které budou miminku krýt i ouška - obvykle tedy s možností zavázání pod bradičkou,
  • 2 teplejší kabátky nebo mikiny (nedoporučují se pletené svetry - kolem krčku se dotýkají kůže, která u citlivějších dětí může reagovat vyrážkou),
  • 2 teplejší kalhoty.


Pro miminka narozená v zimním období je třeba pořídit mimo výše uvedeného ještě alespoň:

  • 1 teplý overal,
  • 2 teplé čepičky (nejlépe s bavlněnou podšívkou, případně z česané bavlny - pokud neseženete, nevadí, je možné použít tenkou bavlněnou čepičku a na ni dát teplou, např. pletenou),
  • 2 teplé rukavičky.

Uvedený výčet je samozřejmě pouze orientační - minimum, se kterým si při trošce dobré vůle vystačíte (v případě potřeby budete prostě častěji prát). Časem každá maminka získá vlastní představu, jaké množství jakého oblečení jí vyhovuje. Věřte, že až se Vašemu miminku podaří se během jednoho jediného dne dvakrát poblinkat, jednou počůrat a jednou pokakat tak šikovně, že to plínka "pustí" na zádíčkách nebo kolem nožiček, dvakrát se počůrá při přebalování tak šikovně, že bude jeho oblečení mokré (na což jsou specialisté především chlapečci), a budete tedy nucena miminko šestkrát převléknout, jistě oceníte "bohatší" zásoby.

středa 8. července 2009

Výbavička - látkové pleny

I v případě, že jste rozhodnuta používat "papírové" plenky, látkové plenky rozhodně pořiďte. Budou se určitě hodit. Užijete je pod hlavičku miminka (do postýlky, do kočárku, kamkoli jej položíte), přes rameno, když budete dávat miminko odříhnout, na utírání pusinky a na utírání všeho, kam si miminko ublinkne, u pediatra na váhu při vážení miminka atp. Samozřejmě se bez nich neobejdete v případě, že Vám ortoped doporučí tzv. široké balení. Resp. se bez nich obejdete, pokud budete jako náhradu širokého balení používat ortopedické kalhotky, nicméně s ohledem na cenu je maminky nepořizují jen tak dopředu, ale objednávají je až v případě nutnosti. Než Vám přijdou poštou, budete tedy stejně používat "látkovky".


Pořiďte cca 20 malých a 10 velkých plenek a časem uvidíte. Většinou (po zavedení prvních příkrmů, kdy je můžete používat na utírání ručiček, pusinky a čehokoli, kam děťátku jídlo z pusy upadne) zjistíte, že optimální je zhruba dvojnásobné množství (tedy 40 + 20). Při tomto počtu je můžete prát jen jednou týdně a současně budete mít v zásobě vždy dostatečný počet těch čistých.


Na trhu jsou k dispozici také látkové plenky s potiskem, resp. s roztomilými obrázky. Maminky je obvykle používají mimo domov (jsou to takové "parádní plínky"), především pak pro přehození přes boudičku kočárku, aby na miminko nesvítilo sluníčko.

úterý 7. července 2009

Výbavička - hygienické potřeby

Na těch rozhodně nešetřete. Pokožka miminka je jemná a velice citlivá. Vhodné je vybírat přípravky bez přísad a neparfemované. Rozhodně mějte připraveno:
  • dětské mýdlo,
  • tělové mléko, krém nebo olejíček vhodný pro ošetření pokožky po koupání,
  • krém na zadeček, krém proti opruzeninám,
  • dětský olejíček (bude se hodit např. při čištění oušek),
  • dětský šampon (zpočátku stačí umývat hlavičku jen dětským mýdlem, nicméně šamponem nic nepokazíte),
  • tyčinky na čištění uší (na trhu najdete speciálně tvarované pro děti - úžasný vynález, který Vám ušetří strach, že se dítě nečekaně pohne a Vy mu tyčinku zarazíte hluboko do ouška) užijete je i při čištění pupíčku,
  • líh pro ošetření pupíčku v prvních cca 14 dnech,
  • borovou vodu na omývání očiček,
  • nůžky na nehty (nejlépe s oblou špičkou),
  • hygienické ubrousky (na očištění zadečku),
  • přebalovací podložky (oceníte je především pro přebalování mimo domov, případn budete-li miminko přebalovat třeba na posteli - mají nepromokavou úpravu),
  • plenky (pro první dny, do zahojení pupíčku, pokud se hůř hojí, jsou úžasné plínky, které mají vpředu v horním okraji půlkulatý výřez, aby pupíček mohl volně dýchat, žínky na omývání tělíčka miminka (nejlépe např. bílé na obličej, barevné na zbytek tělíčka, případně i odlišnou barvu na omývání zadečku),
  • dětské ručníky - nedoporučují se klasické froté, ale hladké bavlněné - vypadají jako větší a silnější (hustěji tkaná) plenka.

pondělí 6. července 2009

Výbavička - ostatní "pomocníci"

Tady jsou další věcičky k předchystání. Bez většiny z nich se při trošce dobré vůle dokážete obejít, nicméně Vám jistě mohou usnadnit život:
  • dětská postýlka - nejste-li zastánci společného spaní dětí s rodiči, pak ji budete určitě potřebovat,
  • dětská kolébka - děti mají houpání rády, nicméně se hodí pouze cca pro první 3 měsíce života, později už chtěji miminka koukat ven, co se děje kolem nich,
  • deky, deky, deky - jemné, tenké i teplejší, všechny se budou hodit,
  • lem do postýky - tedy jakési měké "lemování", které dáte do postýlky z vnitřní strany a přivážete ke šprušlím postýlky tak, aby se o ně miminko, až se bude v postýlce více pohybovat, neuhodilo,
  • kočárek - tady asi není co dodávat, každá maminka si vybere dle svého vkusu a finančních možností,
  • zavinovačka - zavinování miminka uklidňuje - těsný prostor znemožňující jim volný pohyb jim připomíná doby, kdy byli v maminčině bříšku. Nicméně v případě, že budete mít nařízeno široké balení, ji moc neužijete. Dnes jsou v módě tzv. rychlozavinovačky" (čtvercová zavinovačka, do které se miminko velmi jednoduše a rychle zavine), nicméně průměrně velké miminko ji užije jen cca během prvního měsíce. Později se do ní už nevejde a budete ji moci používat maximálně jako podložku pod miminko,
  • šátek na nošení miminka, babyvak či jiné "nosítko" - úžasný pomocník, pokud chcete děťátko občas nosit. Mnohé maminky (a tatínci) nějaké to nosítko ocení. Jednak to dětem dělá dobře (jsou blízko svých rodičů, cítí jejich vůni, teplo, tlukot srdce, líbí se jim pohupování, které cítí při chůzi a připomíná jim doby, kdy byly u maminky v bříšku, což jim pomáhá k uklidnění), druhak máte při nošení volné ruce a jste tak schopni během nošení provádět drobné domácí práce. O výhodách "bezbariérovosti" při vycházkách mimo domov snad ani není nutno hovořit. Při výběru však nezapomeňte myslet na to, zda je "nosítko" vhodné i pro ta nejmenší miminka (především s ohledem na polohu miminka a jeho správný růst),
  • dětská vanička - samozřejmě lze miminko koupat např. v umyvadle nebo ve vaně, ovšem
    pokud nechcete dezinfikovat umyvadlo či vanu před každým koupáním, je vanička tím správným řešením. Samozřejmě až bude miminko větší a vytvoří si dostatek protilátek proti "běžným" bakteriím Vaší domácnosti, bude to o něčem jiném. Také bývá vanička oproti velké vaně doporučována proto, že je prostě menší a miminko se v ní cítí lépe. Také
    regulace teploty vody je v ní pohodlnější. Krom toho ji můžete přenést kamkoli (což oceníte,
    pokud máte např. koupelnu, která nemá vlastní vytápění). V poslední době jsou na trhu také "koupací kyblíky", ve kterých miminko při koupání sedí v podobné poloze, jako když bylo v maminčině bříšku, což děti uklidňuje. Bohužel, díky své velikosti je vhodné spíš pro první týdny, kdy je miminko maličké, později už se do kyblíku nevejde,
  • lehátko do vaničky - velmi šikovná věcička (pokud si netroufáte miminko během koupání držet v poloze vhodné k tomu, aby se nanalokalo vody),
  • přebalovací pult - má šikovné vyšší okraje, takže až sebou mimiko začne víc házet, je o něco bezpečnější než např. rovný stůl. Na trhu jsou různé varianty, ty s pevným "dnem" lze položit např. přes postýlku, takže pokud máte malý byt, ušetří Vám to trošku místa,
  • odsávačka hlenů - opět je na trhu více variant. Maminky oceňují především tu "na vysavač". Dokáže odsát i tzv. zadní hleny. Máte-li obavy z její šetrnosti, nemějte. Odsávačka má něco jako "přepustný ventil", který zaručuje, že odsává pouze pod určitým (pro miminko bezpečným) tlakem. Nám ji doporučili na ORL.
  • chůvička - šikovná, pokud se budete od spícího miminka vzdalovat do míst, kde jej neslyšíte,
  • monitor dechu - bývá doporučován u předčasně narozených dětí a dětí s dýchacími obtížemi. Některé maminky si jej ale pořídí pro svůj vlastní dobrý pocit.
  • autosedačka - rozhodně ji pořiďte ještě před porodem, abyste měli jak miminko bezpečně
    odvézt z porodnice domů,
  • fusak do kočárku (příp. do autosedačky) - na trhu je poměrně široká nabídka, stačí si vybrat,
  • termofor nebo pytlík s třešňovými jadérky - pro nahřívání bříška miminka, když ho budou
    trápit "prdíky". Obojí má schopnost udržet docela dlouho potřebnou teplotu,
  • kojenecké lahve, kartáč na čištění lahví - i v případě, že jste přesvědčena, že chcete
    kojit, několik kojeneckých lahví pro jistotu pořiďte. Když je neužijete hned, budou se hodit
    později. Možné je samozřejmě pořídit např. i ohřívačku lahví,
  • odsávačka mléka - přebytečné mateřské mléko je v případě potřeby možno odstříkat i ručně, pokud ale dopředu víte, že budete od miminka muset na delší čas odcházet (např. budete nadále chodit do práce, byť na částečný úvazek, a miminko Vám bude někdo hlídat), odsávačku si pořiďte (ruční odstříkávání je zdlouhavé a "pracné"). Na druhou stranu zvažte, zda není možné s nákupem vyčkat (s ohledem na cenu), abyste neutratila spoustu peněz zbytečně - v případě, že z nějakého důvodu nebudete moci kojit,
  • dudlíky (neboli šidítka) - pokud je miminku chcete dát. V dnešní době se dudlíky nedoporučují s ohledem na to, že údajně mohou kazit techniku kojení. A pokud na nich trváte, pak se doporučuje alespoň 6 týdnů vyčkat (aby si miminko zafixovalo techniku sání z prsu a dudlík jej už nemátl). Je to záležitostí každé maminky a každého miminka, reakce na dudlík je individuální, některé děti nemají sebemenší potíže s kojením, byť dudlík dostaly do pusy již v porodnici. Jiným se z prsu nedaří sát přesto, že dudlík nikdy neviděly ani z dálky.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.