pátek 8. května 2009

Čištění oušek a očí

Ouška o oči je vhodné čistit po koupání (a samozřejmě kdykoli jindy dle potřeby).


Pro čištění oušek použijte vatové tyčinky (vyrábí se speciálně tvarované pro děti – úžasný vynález, který Vám ušetří strach, že se dítě pohne a Vy mu tyčinku zarazíte hluboko do ouška) namočené v dětském olejíčku. Čistěte jen tu část ouška, kam se pohodlně dostanete (v podstatě tak hluboko, kam dohlédnete). Nikdy se nesnažte čistit ouška moc hluboko. Ucho má určitou samočisticí schopnost a maz sám volně vytéká ven.


Pro čistění očí použijte vatové tampony namočené v borové vodě. Čistěte vždy od vnitřního koutku směrem k vnějšímu a pouze velmi jemným tlakem. Je možné, že to bude miminku nepříjemné – jednak nemá rádo, když se mu sahá na oči, s čímž nic nenaděláte, druhak ho to může studit – borovou vodu můžete proto chvíli před použitím trošičku ohřát např. v dlani.

Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.