čtvrtek 7. května 2009

Stříhání nehtíků

První stříhání nehtů se doporučuje cca 10 – 14 dní po porodu, a to proto, že miminka mají nehtíčky ještě slabé a malinké a snadno tak může dojít k poranění nehtového lůžka a zavlečení infekce. Nicméně některá miminka se narodí s poměrně dlouhými nehtíky, následkem čehož se ve spánku často poškrábají na obličeji (miminka mají ve zvyku si na něj ve spánku sahat). Jednou možností je nasazení tenoučkých rukaviček, které poškrábání zabrání, druhou možností je přikročit ke stříhání dříve. V zásadě platí:

Použijte čisté nůžky určené výhradně pro miminko (nejlépe s kulatou špičkou, aby nedošlo k poranění miminka, pokud se náhle pohne). Nejste-li si jista, jak to zvládnete, zkuste miminku nehtíčky ostříhat ve spánku. Zastřihujte do roviny. Nezapomeňte ostříhat i nehty na nožičkách. Pokud přeci jen dojde k nějakému drobnému poranění, ničeho se neděste a ranku zakápněte trošičkou lihu, který používáte na čištění pupíku. Tím se ranka jednak dezinfikuje, druhak vysuší.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.