pondělí 11. května 2009

Přebalování

Přebalovat miminko Vás zcela jistě naučí již v porodnici. Pro zopakování:

Velikost plínek se udává podle hmotnosti dítěte (např. velikost č. 4 odpovídá obvykle hmotnosti cca 9 – 14 kg). Samozřejmě je nutno to vyzkoušet – každé miminko je trošku jiné a každému sedí jiná plínka (někdy stačí vybrat jinou velikost, ačkoli jí třeba váhově ještě neodpovídáte, jindy je třeba zkusit jinou značku). Dobře padnoucí plínka by měla přiléhat hezky kolem nožiček, neměla by však škrtit (poznáte po sundání plínky podle „otlačených“ gumiček na kůži). V pase by měla volně přiléhat k bříšku tak, že se Vám podaří mezi plínku a bříško vsunout první článek ukazováčku.

Miminko přebalujte, pokud je to jen trošku možné, v teplé místnosti. Všechny potřebné věci (čistou plenku, žínku, příp. vlhčené ubrousky, ručník, krém na zadeček) si připravte vždy dopředu. Během přebalování od miminka v žádném případě neodcházejte. Musíte-li se pro něco natáhnout, vždy miminko jednou rukou přidržujte (ač se to třeba na první pohled nezdá, miminka dokáží být velmi mrštná a ani se nenadějete a miminko by se Vám mohlo skutálet na zem). Položte si jej na zádíčka, svlečte dolní polovinu těla, sundejte špinavou plínku, očistěte genitálie a zadeček (vždy postupujte od genitálií směrem ke konečníku, nikdy naopak). Nejvhodnější je použít k tomu mokrou žínku, případně omýt zadeček přímo pod tekoucí teplou vodou (pozor na teplotu vody), např. v umyvadle. Samozřejmě je možno použít čisticí ubrousky určené přímo pro dětské zadečky. Pokud ale Vaše miminko „trpí na opruzeniny“, snažte se jim spíše vyhnout a používat je minimálně – např. na cestách. Zadeček pečlivě osušte (pouze „poklepáním“ suchým ručníkem, nikdy nepoužívejte např. fén – jednak může dojít k popálení pokožky vlivem teplého vzduchu, druhak je to přímo životu nebezpečné – miminko může začít čůrat a „trefit“ se přímo do fénu a může tak dojít k úrazu elektrickým proudem!!!). Poté jej namažte tenkou vrstvou krému, pečlivě namažte všechny kožní záhyby, které budou pod plínkou. Poté nasaďte miminku čistou plínku. Jednou rukou ho uchopte za nožičky v oblasti nad kotníčky a zvedněte mu tak zadeček, druhou rukou pod zadeček vsuňte plínku. Plínku upevněte a miminko opět oblečte.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.