sobota 18. dubna 2009

Jak často kojit

Dnešním trendem je kojit tak často a tak dlouho, jak si dítě řekne. Kámen úrazu je ovšem v tom, že zpočátku maminky často nerozeznají, proč jejich děťátko pláče a přikládají k prsu "pro jistotu" při každém zakňourání, což není vhodné. Obecně platí, že by od začátku jednoho kojení do začátku druhého kojení měl být dodržen interval cca 2,5 - 3,5 hodiny, což je doba, během které dojde k vyprázdnění žaludku a bříško je tak připraveno na novou dávku potravy. Kratší intervaly mohou některým dětem způsobovat obtíže (např. u dětí trpících na koliky je velmi důležité dodržovat pravidelné a dostatečně dlouhé intervaly mezi jednotlivými kojeními). Každopádně můžete očekávat, že v prvních dnech bude kojení nepravidelné, spíše častější, postupem času (během 4 - 6 týdnů) se obvykle vytvoří určitá pravidelnost.

Je třeba zdůraznit, že množství vypitého mléka se v průběhu dne liší, podobně jako je tomu u nás dospělých - snídaně, svačiny, oběd i večeře představují různá množství potravy. Je tedy pochopitelné, že jednou se miminko bude o jídlo hlásit dříve, jindy později, v závislosti na tom, jak vydatně se nabaštilo při předchozím kojení.

V každém případě by doba mezi počátky jednoho a druhého kojení během dne neměla přesahovat 4 hodiny.

Co se týče délky kojení, uvádí se, že by délka jednoho kojení neměla přesahovat 45 minut. Pokud miminko saje déle, je vhodné poradit se s odborníkem (např. kontaktovat laktační poradkyni či pediatra), aby zkontroloval techniku kojení. Je totiž dost pravděpodobné, že miminko neumí správně sát. Druhou variantou je samozřejmě možný nedostatek mléka (miminko saje o to déle, čím méně mu mlíčko z prsu teče), ale v žádném případě nepodléhejte panice a nesahejte po "umělém" mléku bez předchozí konzultace s odborníkem (pokud nezabere změna techniky kojení, je možno dítě nějaký čas vždy před a po kojení vážit a zjistit tak skutečné množství vypitého mléka. "Zbytečné" dokrmování umělým mlékem může mít za následek snížení tvorby mateřského mléka, čím si zbytečně "zkomplikujete život"). A v případě, že se přeci jen ukáže, že je mateřského mléka málo, nevěště hlavu a nepropadejte zoufalství, je možno pokusit se o zvýšení jeho tvorby - viz. rubrika nedostatek mléka.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.