pondělí 20. dubna 2009

Obecné zásady kojení

Kojení by mělo vždy probíhat v klidném prostředí a beze spěchu. Je velmi důležité, aby se maminka usadila (položila) do takové polohy, ve které se bude cítit pohodlně po delší čas. Některé děti potřebují ke kojení zpočátku, než se naučí správně přisát a než získají dostatečnou sílu mléko z prsu efektivně získat, třeba i 40 minut. Pokud je poloha pro maminku nepohodlná, může dojít ke svalovému napětí, které může mít dokonce vliv na zastavení či snížení aktuální tvorby mléka a miminko se tak nemůže dostatečně napít.

Máte-li doma již starší dítě, naučte ho po dobu kojení setrvávat v klidu. Pokuste se zabavit ho např. nějakou hračkou, pusťte mu jeho oblíbenou pohádku, případně mu ji můžete během kojení sama přečíst. Některé maminky naučily své starší dítě sedět v jejich blízkosti a zpívat tichým hlasem nějakou klidnou písničku. Fantazii se meze nekladou a jen Vy sama víte, co na toho Vašeho malého uličníka nejlépe zabere.

Před kojením samotným si vždy umyjte ruce a připravte k ruce vše potřebné, abyste kojení nemusela přerušovat. Zpočátku půjde především o plenku, kterou si po kojení dáte přes rameno předtím, než dáte miminko odříhnout. Jakmile v kojení získáte trošku cviku, určitě přijdete na to, že je to úžasný čas k tomu, abyste si přečetla nějaký článek v časopise či pár stránek z Vaší oblíbené knihy. Některé maminky si během kojení pustí třeba i nějaký film (samozřejmě s tlumeným zvukem).

Pokud kojení přeci jen z nějakého důvodu musíte přerušit, nesnažte se přisáté dítě od prsu odtrhnout - je to značně bolestivé a bradavky máte jen jedny. V zásadě jsou doporučovány dvě metody. Buďto opatrně strčte malíček do koutku úst děťátka (tím ho malinko ošidíte) a bradavku pomalu vytáhněte. Ovšem tato metoda není nejvhodnější s ohledem na možné poranění úst dítěte např. ostrým nehtem či s ohledem na možné zavlečení infekce do úst děťátka. Druhou, vhodnější - bezpečnější a hygieničtější, metodou je jemné stisknutí nosánku dítěte, které je tak nuceno pro nadechnutí otevřít ústa a bradavku tedy pustit.

Střídejte prsy. Pokud jste při předchozím kojení kojila z pravého prsu, při následujícím kojte z levého. Tvorba mléka je v obou ňadrech do jisté míry vzájemně nezávislá (některé maminky dvojčat potvrdí, že každé z miminek si žádá "své" prso, které se vlastně přizpůsobí jeho individuálním potřebám), takže zajistíte rovnoměrnou tvorbu mléka v obou ňadrech.
O svá prsa úzkostlivě pečujte. Používejte kvalitní vložky do podprsenky a často je vyměňujte, aby bradavky byly neustále v suchu. Pro utírání prsou po koupání používejte jiný ručník než pro zbytek těla. Po kojení je vhodné nechat bradavku chvíli oschnout, teprve pak se obléci. Někdy bývá doporučováno nechat na bradavce zaschnout pár kapiček mateřského mléka - působí antisepticky. Pokud se na bradavkách vytvoří drobné prasklinky, použijte tenoučkou vrstvu krému pro ošetření bradavek - viz. rubrika zdravotní obtíže. Pokud Vás bradavky "pouze" bolí, pokuste se co nejčastěji nechávat prsa volně "na vzduchu", aby bradavky mohly volně dýchat, nebyly žádným způsobem stlačovány atp. Jednoduše řečeno, aby mohly odpočívat.

Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.