pátek 17. dubna 2009

Výživa kojící matky

Kojící maminka nemusí dodržovat žádnou zvláštní dietu. Měla by však dbát na to, aby jedla stravu pestrou a vyváženou. Její miminko totiž bude růst z toho, co ona sní. Stran tekutin - kojící matka nesmí trpět žízní. Měla by dodržovat pravidelný pitný režim. Vhodné je občas popíjet čaj určený kojícím matkám (obsahuje bylinky podporující kojení a bylinky působící proti nadýmání).

Na trhu jsou k dostání speciální nápoje pro kojící maminky i multivitaminy určené kojícím matkám. Jejich užívání není nutností, ale samozřejmě jde o vhodný doplněk stravy. Základem by ale i tak měla zůstat především vyvážená strava.

Většina maminek během těhotenství přibere nějaké to kilo a ráda by se ho co nejdříve zbavila. Pokud kojíte, nespěchejte. Kojení samo o sobě napomáhá hubnutí. Nesnažte se hubnout příliš rychle. Myslete na to, že při hubnutí se do těla uvolňují i škodlivé látky, které se společně s tukem uložily. A vše, co "jí" Vaše tělo, jí i Vaše miminko. Příliš rychlé hubnutí proto není pro miminko dobré. Chcete-li zhubnout, dodržujte běžně uznávaná pravidla pro zdravou stravu, snažte se jíst pravidelně (často a v menších dávkách), občas opatrně cvičte, ale nepřehánějte to. Při tělesné námaze se do těla uvolňuje kyselina mléčná, která mění chuť mateřského mléka a miminko by jej mohlo odmítat. Proto cvičte pouze zlehka, nejlépe v době po kojení (což má výhodu nejen v tom, že hladina kyseliny mléčné ve vašem těle bude mít dost času do dalšího kojení klesnout, ale i v tom, že v tuto dobu jsou prsa o něco lehčí, což je při cvičení bezesporu příjemné).
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.