pátek 13. března 2009

Uchovávání mateřského mléka

S odstříkaným či odsátým mateřských mlékem je nutno zacházet pečlivě. To, jak s ním budete nakládat, ovlivní jeho výživové a protiinfekční hodnoty.

K uchovávání mléka je vhodné používat čisté (tedy vyvařené a na vzduchu oschlé) umělohmotné či skleněné nádobky s dobře těsnicím uzávěrem (některým maminkám se osvědčily běžné skleničky od dětských výživ, které pečlivě vymyly a vyvařily; nenaplňují je zcela, ale nechávají tam dostatek prostoru, aby se mléko ani po zamrazení nedotýkalo víčka, skleničky pak nepraskají ani po zamrazení). Na trhu jsou k dostání i speciální igelitové sáčky určené na mrazení mateřského mléka (u běžných sáčků není zaručena jejich sterilita). Tyto mají výhodu jednak v tom, že jsou lépe skladné, druhak v tom, že je lze připevnit přímo k odsávačce, čímž odpadá jakékoli další přelévání. Ať již zvolíte nádobky či sáčky, ani jedno nikdy neplňte po okraj. Vždy myslete na to, že objem mléka se (podobně jako voda) zamražením zvětšuje.

Praktické je zamrazovat v jedné nádobce (či sáčku) jednu dávku mléka (tedy tolik, kolik miminko vypije najednou). Jednu dávku můžete samozřejmě "sbírat" delší dobu, a to tak, že k již zamrazenému mlíčku přilijete mlíčko čerstvé. V takovém případě bývá doporučováno čerstvé mlíčko nechat nejdříve cca půl hodiny chládnout v ledničce, teprve pak je k již zamrazenému mlíčku přilít. Nezapomeňte si na obal také poznamenat datum, kdy bylo mléko odstříkáno (kvůli sledování trvanlivosti).

V zásadě platí, že by se mateřské mléko mělo zamrazovat co nejméně, jelikož tím ztrácí některé své cenné vlastnosti. Ale i zamrazené mateřské mléko je pro děti vhodnější něž umělá výživa. Doba, po kterou lze mléko uchovávat, se podle různých zdrojů liší. Nicméně podle té přísnější linie je doporučená doba uchovávání mateřského mléka následující:

při pokojové teplotě (18 až 22 stupňů): 3 hodiny
v chladničce (0 až 6 stupňů): 2 dny
v samostatném mrazáku (-18 až -40 stupňů): 3 - 6 měsíců

Rozmrazené mateřské mléko je možno uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě 24 hodin. Jednou rozmrazené mléko již znovu nezamrazujte.

Pro rozmrazování a ohřívání mateřského mléka platí, že čím pozvolněji, tím lépe. Vysoká teplota totiž může poškodit některé z jeho žádoucích vlastností. Rozmrazovat můžete pouhým ponecháním při pokojové teplotě, dále můžete nádobku s mlékem dát pod studenou tekoucí vodu a teplotu postupně zvyšovat. Můžete ji ale také ponořit do hrnce s teplou vodou. Mateřské mléko se nikdy nesmí ohřívat přímo na sporáku (bez vodní lázně). Mléko také nikdy neohřívejte v mikrovlnné troubě (ta nezahřívá tekutinu rovnoměrně, mohly by tak vzniknout příliš horké části, což jednak likviduje žádoucí vlastnosti mlíčka, druhak by mohlo dojít k popálení miminka)
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.