sobota 14. března 2009

Odstříkávání mateřského mléka

Některé maminky jej nikdy nepoužijí, pro jiném bude odstříkávání na denním pořádku. V zásadě může nastat několik situací, kdy je vhodné mlíčko odstříkat.

Nejčastěji maminky odstříkávají své mlíčko do zásoby pro chvíle, kdy nebudou s miminkem v době krmení (např. pokud pracují a o miminko se jim v tu dobu stará někdo jiný). Miminko tak dostane maminčino mlíčko a nemusí být krmeno mlíčkem "umělým". V takovém případě je vhodné odstříkávat mlíčko ihned po kojení, případně uprostřed mezi jedním a druhým kojením, pokud je přestávka mezi těmito kojeními delší (cca 4 - 5 hodin).

Dále maminky často odstříkávají, pokud chtějí děťátku ze svého mlíčka udělat miminku např. kaši - tj. koupí tzv. bezmléčnou kaši, kterou pak namíchají se svým mlíčkem (narozdíl od mléčných kaší, které obsahují kojenecké mléko a do kterých se přidává pouze voda).
K odstříkání mlíčka je vhodné přistoupit také v době cca do 3 měsíců věku dítěte, pokud by přestávka mezi jedním a druhým kojením měla přesáhnout 6 hodin (patříte-li mezi ty "šťastnější" maminky, může se Vám to docela dobře stát, pokud miminko spí celou noc v kuse). Poté se totiž začnou tvořit tzv. inhibiční bílkoviny, které postupně laktaci zastavují (nelekejte se, pokud je přestávka delší jak 6 hodin pouze výjimečně, nic se neděje, jde totiž o pozvolný proces a přestávky by musely trvat po delší dobu). Po 3. měsíci věku dítěte už je tvorba mléka dobře zaběhlá, takže tam už delší přestávka nevadí.

Dalším případem, kdy je vhodné přistoupit k odstříkávání, je situace, kdy se na začátku kojení mlíčko z prsu spouští velice rychle tak, že miminko jej nestačí polykat a zalyká se jím. V takovém případě před kojením trošičku mlíčka odstříkejte, obvykle to pomůže zmírnit tlak v prsu, a tím i snížit "průtok" mlíčka.

No a dalším poměrně častým případem je odstříkávání v případě "přeplněného" prsu - tedy ve chvílích, kdy je prs nalitý, ale není potřeba kojení. To se může stát např. v noci, kdy miminko spí déle než je běžná doba mezi jedním a druhým kojením během dne (pak je vhodné odstříkat do úlevy, tj. do chvíle, kdy se tlak v prsu sníží a prs přestane být bolestivý), nebo pokud maminka není se svým miminkem v běžnou dobu kojení (pak je možno odstříkat plnou dávku mlíčka). Samozřejmě se to týká i případů, kdy je miminku lékařem nařízena na pár dní dieta, a je mu tedy zakázáno i kojení - odstříkávání je pak nutné jednak pro zachování laktace, druhak pro zmírnění tlaku v prsech maminky.

Odstříkávání mléka lze provádět buďto ručně nebo pomocí odsávačky (ať už ruční nebo elektrické). Postup ručního odstříkávání je názorně vyobrazen a popsán na stránkách Laktační ligy. Je však nutno dodat, že ne každé mamince se ruční odstříkávání daří a ne každé mamince vyhovuje právě tento způsob (některým maminkám např. vyhovuje masáž celého prsu ve formě stisknutí jednou rukou spodní části a druhou rukou horní části prsu a posunu rukou po prsu ve směru od těla k bradavce). Pokud se Vám nedaří, použijte fantazii a zkoušejte, co by na ta Vaše prsa mohlo platit. Může také pomoci, když prsa před odstříkáváním nahřejete pomocí teplé sprchy nebo nahřátých ručníků atp., což obecně napomáhá u uvolnění mlíčka z prsu.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.