neděle 15. února 2009

Nedostatek mateřského mléka

Nedostatek mateřského mléka se u některých miminek projeví až v ordinaci pediatra při pravidelné prohlídce, resp. při převážení miminka, kdy se zjistí, že od minulého vážení miminko na váze nepřibralo, případně přibralo nedostatečně. Jiné maminky o nedostatku mléka vědí jedna dvě, protože jejich miminko se mlíčka neustále hlasitě dožaduje, je neklidné, špatně spí atp. V počátcích si maminky často nejsou jisté, proč jejich děťátko pláče, což je naprosto normální. Musíte si na sebe vzájemně zvykat a časem to jistě rozpoznáte snadněji. Pamatujte na to, že miminko může plakat nejen proto, že má hlad, ale také například proto, že je mu zima či naopak teplo, že je počůrané či pokakané a studí ho plínka, že ho bolí bříško nebo třeba i ouško (ani malým miminkům se bacilové nevyhýbají) nebo prostě jen proto, že se cítí samo a touží po Vaší náruči a vůni. Máte-li ale podezření, že problém je v tom, že máte nedostatek mléka, rozhodně nepodléhejte panice. Sahat ihned po umělém mléku by bylo chybou - "zbytečné" příkrmy mohou vést ke snížení tvorby mateřského mléka, která se řídí poptávkou miminka - tj. (zjednodušeně řečeno) když miminko nakrmíte umělým mlíčkem, nebude se v tu chvíli dožadovat mléka z prsu a prsa to "pochopí" jako impuls, že o mlíčko není zájem a není jej třeba tolik tvořit.

První reakcí při podezření na nedostatek mateřského mléka by měl být pokus o zvýšení jeho tvorby - tedy dát prsům najevo, že o mlíčko je naopak velký zájem. V takovém případě během jednoho kojení několikrát vystřídejte prsy, kojte častěji (v kratších intervalech) a snažte se co nejvíce kojit v noci, kdy je v těle maminky nejvyšší hladina prolaktinu (hormonu podporujícího tvorbu mléka) - noční krmení podporuje tvorbu mléka. Dále je samozřejmě možné vyzkoušet i některé "babské" recepty, které některým maminkám s kojením pomáhají, jiné ale třeba žádné změny nevypozorují. Můžete vyzkoušet např. pít meltu či čaje pro kojicí maminky, jíst zasmažené polévky, pít smetanu místo mléka nebo užívat některá homeopatika.

Samozřejmě je také nutno zvážit možnost, že miminko je hladové proto, že nedokáže mléko z prsu správně "vytáhnout", což může být způsobeno slabým sacím reflexem nebo nevhodnou technikou kojení. Je tedy vhodné tuto možnost konzultovat s odborníkem (laktační poradkyní, pediatrem), aby techniku kojení zkontroloval a případně Vám pomohl ji opravit.

V případě, že se ani po pár dnech (týden - 10 dní) nepodaří tvorbu mléka přes veškeré úsilí zvýšit, je vhodné se poradit s pediatrem o zavedení dokrmování umělým mlíčkem. Pokud k tomu dojde, je vhodné miminko vždy nejdříve nakojit, pak teprve dokrmit (ne naopak - miminko by se umělým mlíčkem zasytilo a z prsu by pak nemělo potřebu sát tak intenzivně a prsa by si opět mohla "myslet", že o mlíčko není zájem, což by s velkou pravděpodobností vedlo ke snížení tvorby mléka). Pokud je miminko mladší 6 týdnů, je vhodné dokrmovat pomocí lžičky nebo stříkačky, případně suplementoru, aby se nekazila technika sání z prsu. Starší miminko, které má již techniku sání z prsu dobře zafixovanou, můžete zkusit dokrmovat z lahve, která bude mít jen maličkou dírečku v savičce, což miminko donutí silně sát a nezleniví tak (větší dírka v savičce znamená méně námahy než sání z maminčina prsu a dítě by tak mohlo začít preferovat láhev a s kojením by byl brzy konec).

Závěrem chci dodat: Máte-li jakékoli pochyby stran kojení, nebojte se obrátit se na laktační poradkyni. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou to úžasné ženy, které maminkám nejen ochotně poradí, jak správně kojit, v případě potřeby překontrolují techniku kojení, ale především je dokážou nabít pozitivní energií a dodat jim v tomto období tolik potřebné sebevědomí. A sebevědomí je, ač se to zprvu nezdá, pro kojení velmi důležité. Musíte si věřit, že to dokážete. A pokud se přeci jen přes všechnu snahu nezadaří, rozhodně tím nejste o nic horší maminkou. Pamatujte, že pro miminko je nejdůležitější spokojená maminka, ne to, jestli mu dává baštit mateřské či "umělé" mléko.
Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.