čtvrtek 9. července 2009

Výbavička - oblečení

Ať už budete mít většinu oblečení "z druhé ruky" (od kamarádek, od svých maminek) nebo chcete koupit vše nové, vždy myslete především na praktičnost a na to, jak byste se v daném kousku oblečení cítila Vy, a tedy i na to, jak se v tom bude cítit Vaše miminko. Pamatujte také na to, že miminka nemají ráda přetahování oblečení přes hlavu - život Vám usnadní oblečení, které je možno po celé délce rozepnout (nejlépe na předním dílu - miminko budete často převlékat vleže na zádech). Bodýčka je možno sehnat také rozepínací, ale to je spíše výjimkou. Tady se osvědčují "lodičkové" výstřihy, které jdou hezky roztáhnout a snadno přetáhnout přes hlavičku, aniž byste se dotýkala obličeje miminka. Bodýčka se zapínáním na ramínku jsou o trošku méně šikovná, ale svoji práci bezesporu odvedou. Úžasným vynálezem je rozepínání na vnitřní straně nohaviček. Když chcete miminko rychle přebalit, nemusíte jej celé svléknout, postačí rozepnout nohavičky, vyhrnout k pasu, přebalit, zase shrnout, zapnout a je hotovo. Oceníte především mimo domov.


Pro malá miminka je vhodné pořizovat oblečení výhradně ze 100 % bavlny. Pokud na základě vyjádření lékaře neočekáváte "extréně" malé či velké děťátko, pak je vhodné pořizovat první oblečky převážně ve velikosti 62 - 68, v případě "číslování" podle věku dítěte pak 0-3 měsíce (velikost "newborn" bývá pro "běžná" miminka obvykle malá, hodí se spíše pro předčasně narozené děti). I když se podaří, že bude miminku oblečení po příchodu z porodnice trošku větší, všechno jde obvykle nějak ohrnout. A věřte, že během prvních cca 3 měsíců Vám děťátko přímo poroste před očima a nejmenší velikosti by prakticky "nevynosilo".


Zároveň myslete na to, že je dost dobře možné, že Vám při odchodu z porodnice ortoped doporučí tzv. široké balení, které se většinou řeší pomocí tří látkových plen a miminko tak značně nabude na objemu. Pro tyto případy je vhodné mít doma v zásobě předem přichystáno i nějaké oblečení ve větších velikostech. To platí samozřejmě i v případě, pokud se rozhodnete používat místo dnes moderních jednorázových ("papírových") plínek klasické "látkovky".


Otázka množství je diskutabilní. Každé miminko je jiné, každá maminka je jiná. Záleží na tom, jak často chcete prát, rozhodující je samozřejmě i roční období, ve kterém se Vám má miminko narodit. V zásadě byste měla mít nachystáno alespoň:

  • 8 bodýček,
  • 5 dupaček (a stejný počet košilek nebo kabátků k dupačkám) nebo tzv. overal (bavlněných
    s dlouhými rukávy a "ťapičkami" na chodidlech),
  • 2 teplé ponožky nebo hadrové botičky pro miminka,
  • 1 tenké rukavičky (hodí se pro chladnější počasí, některé maminky je miminkům dávají i doma, aby si nehtíky ve spánku nepoškrábala obličej - miminka si ve spánku rády a často sahají na tvář),
  • 2 tenké čepičky (nejlépe takové, které budou miminku krýt i ouška - obvykle tedy s možností zavázání pod bradičkou,
  • 2 teplejší kabátky nebo mikiny (nedoporučují se pletené svetry - kolem krčku se dotýkají kůže, která u citlivějších dětí může reagovat vyrážkou),
  • 2 teplejší kalhoty.


Pro miminka narozená v zimním období je třeba pořídit mimo výše uvedeného ještě alespoň:

  • 1 teplý overal,
  • 2 teplé čepičky (nejlépe s bavlněnou podšívkou, případně z česané bavlny - pokud neseženete, nevadí, je možné použít tenkou bavlněnou čepičku a na ni dát teplou, např. pletenou),
  • 2 teplé rukavičky.

Uvedený výčet je samozřejmě pouze orientační - minimum, se kterým si při trošce dobré vůle vystačíte (v případě potřeby budete prostě častěji prát). Časem každá maminka získá vlastní představu, jaké množství jakého oblečení jí vyhovuje. Věřte, že až se Vašemu miminku podaří se během jednoho jediného dne dvakrát poblinkat, jednou počůrat a jednou pokakat tak šikovně, že to plínka "pustí" na zádíčkách nebo kolem nožiček, dvakrát se počůrá při přebalování tak šikovně, že bude jeho oblečení mokré (na což jsou specialisté především chlapečci), a budete tedy nucena miminko šestkrát převléknout, jistě oceníte "bohatší" zásoby.

Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.