středa 8. července 2009

Výbavička - látkové pleny

I v případě, že jste rozhodnuta používat "papírové" plenky, látkové plenky rozhodně pořiďte. Budou se určitě hodit. Užijete je pod hlavičku miminka (do postýlky, do kočárku, kamkoli jej položíte), přes rameno, když budete dávat miminko odříhnout, na utírání pusinky a na utírání všeho, kam si miminko ublinkne, u pediatra na váhu při vážení miminka atp. Samozřejmě se bez nich neobejdete v případě, že Vám ortoped doporučí tzv. široké balení. Resp. se bez nich obejdete, pokud budete jako náhradu širokého balení používat ortopedické kalhotky, nicméně s ohledem na cenu je maminky nepořizují jen tak dopředu, ale objednávají je až v případě nutnosti. Než Vám přijdou poštou, budete tedy stejně používat "látkovky".


Pořiďte cca 20 malých a 10 velkých plenek a časem uvidíte. Většinou (po zavedení prvních příkrmů, kdy je můžete používat na utírání ručiček, pusinky a čehokoli, kam děťátku jídlo z pusy upadne) zjistíte, že optimální je zhruba dvojnásobné množství (tedy 40 + 20). Při tomto počtu je můžete prát jen jednou týdně a současně budete mít v zásobě vždy dostatečný počet těch čistých.


Na trhu jsou k dispozici také látkové plenky s potiskem, resp. s roztomilými obrázky. Maminky je obvykle používají mimo domov (jsou to takové "parádní plínky"), především pak pro přehození přes boudičku kočárku, aby na miminko nesvítilo sluníčko.

Upozornění: Na těchto stránkách najdete pouze obecné informace a rady a tipy založené na praktických zkušenostech v péči o dítě. Nelze je tedy považovat za jednoznačně směrodatné. Nejste-li si něčím jistá, neváhejte kontaktovat Vašeho dětského lékaře a dohodnout se s ním na dalším postupu.